Search
Close this search box.

Bloed doneren eng? Met deze tips geef jij bloed als een pro!

Bloed geven en dan een roze koek

Een tijdje geleden schreef ik over wereld bloeddonordag. In dat artikel vertel ik ook dat ik me al een tijd geleden heb ingeschreven als bloeddonor. Iedere keer als ik een oproep kreeg, was ik verkouden of grieperig (lang leve het najaar). Ik mocht dan geen bloed doneren. Maar een paar weken geleden was het eindelijk zover! Ik ging voor de eerste keer bloed doneren! En omdat ik weet dat er heel veel mensen zijn die ook bloed willen geven, maar nog niet zo goed durven neem ik jullie mee in hoe het in zijn werk gaat. Want echt, het valt allemaal reuze mee! En met mijn tips geef jij bloed als een pro!

Goede voorbereiding is het halve werk

Ik val nooit flauw met bloed prikken. Maar een halve liter bloed afstaan is toch even andere koek. De eerste keer bloed geven schijnt ook de heftigste keer te zijn. Logisch, want je lichaam weet niet wat het overkomt. En daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Vanaf het moment dat je bloed gaat geven tot het moment dat daadwerkelijk de naald in je arm wordt gestoken.

Vanaf het moment dat je de oproep krijgt

Als je een oproep van Sanquin krijgt moet je binnen twee weken naar de bloedafnamepost. Lukt het je niet binnen die twee weken dan kan je je online afmelden en krijg je een nieuwe oproep. Vanaf het moment dat je de oproep krijgt zorg je dat je gezond(er) eet en drinkt. Natuurlijk eet en drink je al gezond. Maar als je de oproep krijgt is het belangrijk dat je voedsel eet waar veel ijzer in zit. Ik heb in de aanloop naar het bloed geven bijna iedere dag een smoothie met spinazie gedronken. Omdat ik wist dat ik in de week dat ik bloed zou doneren ook ongesteld zou worden, heb ik ook nog ijzertabletjes geslikt (doe ik overigens altijd de dagen dat ik ongesteld ben). Daarnaast is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Dus op tijd naar bed.

eerste keer bloed geven is spannend
Hier werd ik geprikt en je ziet dat ik het spannend vind

De dag voordat je bloed gaat geven

Het is belangrijk dat je nu veel water (of sap drinkt). Hoe meer vocht je tot je neemt, hoe minder risico je hebt om licht in je hoofd te worden, misselijk te worden of op flauwvallen. Drink geen alcohol en ga op tijd naar bed. Als je wil sporten kan je dat beter vandaag doen, want na het bloed geven is dit niet verstandig.

De dag dat je bloed gaat geven

Op de dag dat je bloed gaat doneren, kan je ervoor ook nog sporten. Hou er wel rekening mee dat je vocht verliest, dus je moet dan extra drinken. Ik ben die ochtend nog wel gaan wandelen. Wandelen is niet intensief en ik heb voor en na de wandeling twee flinke glazen water gedronken. Zorg dat je goed ontbijt. Het hoeft niet heel veel te zijn. Ik had ook alleen twee crackers met kaas op. In de ochtend als tussendoortje at ik een kiwi en tussen de middag aten we broodjes knakworst haha. Niet heel voedzaam die broodjes knakworst, maar ik had wel een bodempje.

EXTRA TIP: Eet niet vlak voor je bloed gaat geven. Je kan dan namelijk misselijk worden. Maar bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur van te voren is prima. In de uren voordat je bloed gaat geven is het ook belangrijk dat je goed drinkt. Ik heb in totaal 2 liter water gedronken.

Mag je bloed doneren?

Bij aankomst heb ik meteen aangegeven dat ik het best spannend vind. En de medewerkers van Sanquin houden daar gelijk rekening mee. Ze zijn sowieso heel lief, maar vragen steeds hoe het gaat en zorgen dat je je op je gemak voelt. Je gaat eerst een kamertje in en daar wordt gekeken of je bloeddruk goed is en of je ijzerwaarden (Hb-waarde) hoog genoeg zijn. Is dit niet het geval dan mag je geen bloed geven. Als alles oké is mag je weer even wachten en dan wordt je geroepen als het zover is.

bloed doneren
Een flinke naald, maar je voelt het niet. Ik niet in ieder geval…

De eerste keer bloed doneren

Als je zit, wordt duidelijk uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren. Hoe ze je bloed gaan afnemen en wat er na afloop met je bloed gaat gebeuren. Dan is het zover; de naald gaat erin. Omdat dit best wel een flinke naald is, dacht ik dat ik het wel heel erg zou voelen. Maar die viel echt heel erg mee. Dan worden er eerst twee of drie (weet niet meer precies) buisjes bloed afgenomen. Er wordt namelijk altijd gekeken of je bloed wel oké is (bijvoorbeeld of je geen soa oid hebt). En dan wordt de lege zak op de naald aangesloten en ben je bloed aan het geven.

Het was zo klaar

Tijdens het bloed doneren kan het zijn dat het apparaat gaat piepen. Dit betekent dat de bloedtoevoer te langzaam gaat. Je kan dan knijpen in een soort van stressbal-achtig ding (krijg je voordat het bloed afgenomen wordt). Na een paar keer knijpen stopt het apparaat met piepen en hoef je niet meer te knijpen. Ik was met een vriendin en we zaten zo te kletsen dat het bloed geven zo achter de rug was. Een paar minuten aan dat apparaat en ik was al klaar! Tussendoor werd steeds gevraagd of het goed ging en of ik me goed voelde. En het ging gelukkig helemaal goed. Ik begon wel heel erg te zweten, maar het was ook warm die dag en misschien toch een beetje de spanning.

En toen mocht ik eindelijk van een roze koek genieten!

Na het bloed doneren

Als ze het apparaat loskoppelen en de naald uit je arm halen moet je nog even blijven zitten. Omdat het voor mij de eerste keer was, kreeg ik ook wat te drinken voordat ik weer naar het wachtgedeelte kon gaan voor een roze koek. Ik koos voor een glaasje cola. Alles ging goed en ik mocht naar het wachtgedeelte. Daar kon ik dan nog iets te drinken nemen en eindelijk genieten van een roze koek! Maar er ligt nog veel meer; stroopwafels, snoep, gevulde koeken en ga zo maar door. Tja, je mag dan lekker veel suikers tot je nemen. Ik bleef nog even zitten en toen zijn we naar huis gegaan.

De dagen na het bloed doneren

De dag van het bloed doneren merk je dat je wat slapjes bent. Slapjes is niet echt het juiste woord. Moe. Ik heb nog gewoon met mijn kinderen gespeeld en gegeten. Maar na het avondeten was ik op en ben ik lekker in bed tv gaan kijken. Verplicht Netflixxen dus ;-). De volgende dag was ik ook nog wat moe, maar voelde me verder prima. Ik heb die avond gezellig met vrienden geborreld. Ik hield het wel bij cola omdat ik toch wel moe was.

het bloed geven heeft indruk gemaakt op de kinderen
De kinderen vonden het heel indrukwekkend en gingen bij elkaar ook bloed ‘afnemen’ met de sleutelhanger die ik gekregen had na het bloed geven

Wachten op de volgende oproep

Ik kan echt zeggen dat het me voor 100% is meegevallen. En de volgende keer zal ik misschien nog een beetje zenuwachtig zijn, maar niet meer zo angstig als ik nu was. Ik weet nu hoe het in zijn werk gaat en wat ik ervan kan verwachten. Het valt echt heel erg mee. Ik denk dat het zeker wel helpt dat ik goed voorbereid was. En ik heb het er echt voor over om me een paar dagen wat slapjes te voelen. Het gevoel dat ik iemand met mijn bloed kan helpen, geeft me zo’n goed gevoel. Ik ben heel dankbaar dat ik dit kan doen en dat mijn lichaam dit aankan.

Het duurt zes tot acht weken totdat je lichaam de rode cellen weer heeft aangemaakt. Voor die tijd zal ik dan ook geen oproep krijgen. En sowieso zal ik maar maximaal drie keer per jaar worden opgeroepen. Ik hoop dat ik dit jaar nog een keer bloed mag geven en weer mensen kan helpen!

Ben jij nog geen bloeddonor, maar wil je dat wel worden? Je kan je hier aanmelden.

Word bloeddonor

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!