fbpx

Check je moedervlek voordat het te laat is

Check je moedervlek voordat het te laat is

Ik heb heel veel moedervlekken. Op mijn rug, mijn armen maar ook in mijn gezicht. En vooral die in mijn gezicht daar maakte ik me een beetje zorgen om. En dus ben ik naar de huisarts gegaan om ze even na te lopen. Het zag er volgens de huisarts allemaal goed uit, maar één moedervlek wilde ze toch wel door een dermatoloog na willen kijken. Niks om me zorgen over te maken, meer het zeker voor het onzekere. Ik heb natuurlijk een direct een afspraak gemaakt en kon gelukkig binnen een week al terecht. Er hoeft maar één moedervlek te zijn die onrustig is. Eén. Dus check je moedervlek voordat het te laat is.

Check je moedervlek

Alex was met mij mee naar de dermatoloog omdat ik het toch wel spannend vond. En omdat we allebei gezegend zijn met veel moedervlekken, kregen we de opdracht om elkaars moedervlekken regelmatig na te lopen. Het bekijken van je moedervlekken helpt om melanomen vroeg te herkennen. En dat controleren gaan we dus ook zeker doen! Maar hoe onderscheid je nou een goede moedervlek van een ‘slechte’ moedervlek. Oftewel een moedervlek waar je ziek van kan worden.

Stichting Melanoom

De Stichting Melanoom heeft een folder uitgebracht: ‘ Kun je een haai van een dolfijn onderscheiden?’. In deze folder staat heel duidelijk omschreven hoe een melanoom eruit ziet. Er staan foto’s in de folder. Foto’s van goede moedervlekken en foto’s van verdachte moedervlekken en melanomen. Zo kun je ze goed vergelijken met jouw eigen moedervlekken.

Hoe herken je een melanoom

Ook kun je de ABCD-methode toepassen. De ABCD-methode? Wat is dat dan weer? Dat ga ik je natuurlijk vertellen. De ABCD-methode vertelt je waarop je moet letten als je moedervlekken of ander plekjes op je huid checkt.
Asymmetrie: de vlek heeft niet aan beide kanten dezelfde vorm
Borders: de vlek heeft een vage, soms aflopende rand
Colour: de vlek bestaat uit verschillende kleuren (bruin, zwart, rood en wit)
Ddiameter: de plek is een stuk groter dan een normale moedervlek (de regel is een diameter van meer dan 6mm)

Minder kans op huidkanker

Het is natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat je zo min mogelijk kans hebt op huidkanker. Maar hoe doe je dat? De Stichting Melanoom heeft hiervoor een checklist opgesteld:

  • Ga tussen 11:00 en 15:00 uur zo min mogelijk in de directe zon
  • Ga niet onder de zonnebank
  • Zorg dat je niet verbrand (smeren, smeren, smeren dus)
  • Doe regelmatig een moedervlek-check
  • Ga bij veranderingen van moedervlekken binnen twee weken naar je huisarts

Check je moedervlek voordat het te laat is

Ik zou zeggen begin nu meteen; check je moedervlek voordat het te laat is. Ik ken al twee mensen die huidkanker hebben gehad. Gelukkig is het bij deze mensen helemaal goed gekomen. Maar het kan ook echt anders aflopen. Zorg dus dat dit niet bij jou gebeurt. Ik slik ook liever vitamine D pilletjes dan dat ik het risico loop op huidkanker. En ik smeer mijn gezicht iedere dag met factor 50 in. Tja, ik vind het leven gewoon te leuk en wil er zo lang mogelijk van genieten!

Check jij regelmatig je moedervlekken?

 

Bron: Stichting Melanoom

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!