Wist jij dat in Nederland 1 op de 5 vrouwen in de premenopauze te maken krijgt met hevig menstrueel bloedverlies (HMB)? Dit zijn zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar .En wist jij dat maar 54% van die vrouwen naar de huisarts gaat? Misschien ben jij wel één van die vrouwen die met ernstige menstruatieproblemen blijft lopen. Puur omdat je denkt dat het erbij hoort. Want iedere vrouw ervaart toch ongemakken tijdens de menstruatie? En misschien ook wel ervoor en erna? Maar jij hoeft hier niet mee te blijven lopen! De campagne Bloedserieus zet zich ieder jaar in november in om bewustzijn te creëren, zodat vrouwen niet met deze klachten blijven lopen.
Inhoudsopgave
ToggleHevig Menstrueel Bloedverlies
Hevig Menstrueel Bloedverlies, ook wel bekend als HMB, is een veelvoorkomend probleem in de gynaecologie. Het is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar het kan behoorlijk wat impact op je leven hebben. Zo zal je door hevig bloedverlies last van vermoeidheid hebben. En door ijzertekort last van bloedarmoede. Hierdoor krijg je weer een verminderde weerstand. Maar ook kan HMB voor hevige pijn zorgen. Daarnaast ben je ook beperkt in je bewegingsvrijheid; sporten doe je niet als je ongesteld bent en liever blijf je thuis met tampons, maandverband en schone onderbroeken binnen handbereik.
Andere symptomen van HMB zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben en deze soms om de 1-2 uur moeten verwisselen, bloedklonten, PMS en nog veel meer.
Oorzaken van HMB
Veel vrouwen krijgen pas na hun 35ste met hevig bloedverlies te maken. Bijvoorbeeld na het stoppen met anticonceptiemiddelen zoals de pil. De exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen. Hevige menstruaties kunnen ook door andere aandoeningen komen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. En om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het altijd belangrijk om onderzoek te laten doen. Blijf dus niet met klachten lopen, maar ga naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Veel vrouwen weten niet dat HMB een medische aandoening is
Te veel vrouwen lopen door met ernstige menstruatieproblemen. Terwijl er meerdere, eenvoudige behandelopties zijn die een einde kunnen maken aan langdurige, pijnlijke en hevige menstruaties. Meer dan een kwart van deze vrouwen denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Veel vrouwen hadden eerder hulp gezocht als ze hadden geweten dat HMD een erkende aandoening is. Het erge is dat vrouwen deze problemen niet eens met vriendinnen durven te bespreken. Bizar toch!
HMB heeft behoorlijk impact op je leven. Je ervaart lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten. En ook op sociaal gebied heeft het impact op je leven. Denk maar eens aan elke menstruatie hoofdpijn hebben, prikkelbaar of humeurig zijn, iedere cyclus hevige buikkrampen, extreme vermoeidheid wat ook door een ijzertekort kan komen en depressieve gevoelens. Veel vrouwen die deze klachten hebben, hebben een hekel aan hun menstruatie. Wat ik overigens helemaal begrijp!
Ieder jaar in november is het Bloedserieus campagnemaand
De landelijke voorlichtingscampagne ‘Bloedserieus’ roept vrouwen daarom op hun verhaal wél te delen. Met elkaar én met de arts. Tijdens de campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra (online) spreekuren en andere events waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven. Hevig Menstrueel Bloedverlies is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere eenvoudige oplossingen bestaan. En dat is ook de reden dat ik dit met je deel. Ik wil niet dat jij onnodig met klachten blijft lopen. Menstrueren hoort erbij, maar het hoeft geen ellende te zijn iedere maand!
Meld je aan voor het gratis Bloedserieus-webinar
Op dinsdag 9 november om 19:30 uur vindt er een gratis Bloedserieus-webinar plaats over hevige menstruaties. Huisarts Bas Bakx en gynaecologe Femke Wilms vertellen in 1,5 uur alles over hevig menstrueel bloedverlies. Wat is het precies? Waar wordt het door veroorzaakt?En, het belangrijkste, wat kun je er aan doen? Ook is er gelegenheid om anoniem vragen te stellen. Geef je hier op.
Blijf niet lopen met Hevig Menstrueel Bloedverlies
Blijf niet lopen met Hevig Menstrueel Bloedverlies! Ervaar jij ongemakken tijdens de menstruatie? Praat erover met vriendinnen of ga naar je huisarts. Veel klachten zijn namelijk heel eenvoudig te verhelpen. Het is dan ook onnodig om maand in en maand uit met die klachten te blijven lopen. Luister naar je lichaam en onderneem actie. Je bent hierin niet alleen. En je hoeft dan ook niet alleen met je klachten te blijven lopen. Net zo goed als onze dochters dit niet hoeven. Ga voor meer en uitgebreidere informatie naar Hevigbloedverlies.nl.