Ik krijg regelmatig vragen over de Curly Girl Methode. De meeste gestelde vragen zijn toch wel: “Hoe weet ik of een product binnen de Curly Girl past?” en “Is het CG proof?”. Logische vragen natuurlijk. Als je bekend bent met de Curly Girl Methode weet je dat je bepaalde ingrediënten moet vermijden. Maar je weet ook dat bijvoorbeeld shampoo aardig wat ingrediënten bevat. Veel van die ingrediënten hebben namen die je niet makkelijk onthoudt. Maar vanaf nu hoef jij niet meer te twijfelen of het product cg-proof is, want in deze blog lees je er alles over.
Inhoudsopgave
ToggleDe CG methode in het kort
De Curly Girl Methode is een manier om jouw haar gezond te krijgen en houden. Bedacht door en voor mensen met krullen. Maar ook als je geen krullen hebt is dit een hele goede manier om je haar te verzorgen. In de reguliere haarverzorging zitten namelijk veel schadelijke stoffen die niet goed voor je haar en hoofdhuid zijn. Binnen de CG methode vermijd je producten met Sodium Laureth Sulfate (SLS), parabenen, siliconen, bepaalde alcohols, weekmakers en ga zo maar door. Slechte ingrediënten dus.
Ingrediënten die je juist wel in je producten wilt hebben zijn verzachtende, vochtaantrekkende en vochtinbrengende producten. Binnen de CG methode heb je de gewone CG methode en de ECO CG methode. Het grootste verschil tussen deze twee varianten van de curly girl methode is dat je bij de ECO CG methode producten met natuurlijke ingrediënten gebruikt. Als je meer wilt weten over de Curly Girl Methode lees dan even het artikel waarin ik vertel wat de curly girl methode is. Ook het artikel waarin ik vertel waarom deze methode eigenlijk heel eenvoudig is, is een aanrader.
Etiketten lezen
Goed, nu weet je wat de CG Methode is en welke ingrediënten niet goed zijn. Maar op veel producten zit een etiket met een waslijst aan ingrediënten. Het belangrijkste wat je hier moet onthouden is: LESS IS MORE! Hoe minder ingrediënten, hoe beter. Vergelijk het met je voeding. Als je naar de supermarkt gaat koop je ook producten met zo min mogelijk ingrediënten. Je wilt namelijk zo min mogelijk troep in je lijf. Waarom dan wel op je lijf? Dus nogmaals: LESS IS MORE.
En dan? Als je de ingrediëntenlijst van een product bekijkt is er nog iets wat belangrijk is en waarop je kunt letten. De lijst begint namelijk met de ingrediënten waarvan het meeste in het product zit. Dus begint de ingrediëntenlijst met ‘aqua’, dan weet je dat er dus dat het product voor een groot deel uit water bestaat. Ieder ingrediënt dat erna genoemd wordt is in mindere mate aanwezig.
Facebookgroepen voor curly girls
Er zijn meerdere Facebookgroepen waar je terecht kunt voor info en advies. Ik ben lid van twee van die Facebook groepen: Curly Forever en ECO CURLY GIRLS. In deze groepen vind je bestanden met allerlei informatie over de Curly Girl Methode en kan je als groepslid vragen stellen en reageren bij andere curly girls. Handig, vooral als je net start met de Curly Girl Methode. Die eerste groep heeft ook lijsten met ingrediënten waarop je heel snel kunt zien of het ingrediënten curly girl proof is of niet. En er zijn ook lijsten met producten en deze zijn opgedeeld in producten met proteïnen en zonder proteïnen. Heel handig dus!
Websites met ingrediëntenchecker
Naast de Facebookgroepen zijn er ook websites waar je terecht kunt en ingrediënten in kan voeren om te zien of het curly girl proof is. De twee websites die ik hiervoor gebruik zijn: isitcg.com en curlsbot.com. Daarnaast gebruik ik INCI Search om te beoordelen of een ingrediënt onder de categorie goed of slecht valt en als het goed is, of het dan een chemisch ingrediënt of natuurlijk ingrediënt is. Ik ben nog niet volledig over naar ECO, maar ik let er wel steeds meer op of ik met natuurlijke ingrediënten te maken heb.
Ik weet zeker dat je met deze info geholpen bent. Heb je nou toch nog vragen, schroom dan niet en stel ze hieronder in de reacties. Ik reageer binnen een dag op je vraag.
Hanteer jij de Curly Girl Methode al bij de verzorging van jouw haar?
2 gedachten over “Is het CG of past dit product niet binnen de Curly Girl Methode?”
Hai Irene,
Ik wilde net vragen wanneer je weer een update zou doen over de cg methode en welke producten je nu gebruikt.
Zijn dat nog steeds dezelfde als die in je laatste bericht hierover?
Ik gebruik sinds een tijdje Petal Fresh, maar wat jij ook al schrijft, deze shampoo’s en conditioner bestaan uit zoveel ingredienten.
Kan dat wel goed zijn dan vraag ik me af. Net als met Dr. Organic van Holland and Barret.
Ik vind het nog steeds moeilijk om producten te kiezen. Ben nu in gevecht met proteine of proteine vrije producten. Het is en blijft een zoekplaatje hoor.
En om nou te zeggen dat ik steeds meer krullen krijg? Nee eigelijk niet. Ik had er een paar jaar terug veel meer krullen, voordat ik me ging verdiepen in deze methode.
Mijn haar is wel gezonder, maar de krullen zijn ver te zoeken.
Ik blijf af en toe meelezen voor jouw tips and trics !
Groetjes Carla
Hi Carla,
Ik gebruik inmiddels andere producten, want ik heb wat producten opgestuurd gekregen om uit te proberen. Binnenkort lees je daar meer. Toevallig heb ik gister een blog geplaatst over lijnzaadgel en dat is zeker het proberen waard. Wat betreft proteïne, gebruik ik altijd een mix van producten met en zonder. Op die manier blijft mijn haar in balans. En wat ik de laatste tijd doe, is in plaats van mijn haar met een plantenspuit nat maken, volledig nat maken onder de douche. Of eigenlijk meer uitspoelen onder de doucht zonder shampoo of condioner, maar alleen met water. En ik merk dat mijn haar hier heel blij van wordt omdat een groot deel van de producten dan toch uitgespoeld wordt. Als ik dan onder de douche vandaan kom, weer producten erin en mijn haar krult als een malle. Misschien is dat iets voor jou om te proberen?
Succes! En als je vragen hebt mag je altijd een berichtje sturen.
Liefs,
Irene