Je kind heeft griep! 7 tips om het je kind zo aangenaam mogelijk te maken

Het griepvirus heeft Nederland al een tijd in zijn greep. Wat wil je met dit rare weer. En als er iets besmettelijk is dan is het wel een verkoudheids- of griepvirus. Vooral bij kinderen. Hoe vaak ik niet kinderen zie die niet hun hand voor hun mond doen als ze hoesten of niezen. Laat staan hun handen regelmatig wassen. Trouwens, niet alleen kinderen. Genoeg volwassen ook die lekker in de lucht hoesten. Als jij je niet goed voelt weet jij precies wat je voelt en wat je moet doen om je weer beter te voelen. Je kind heeft griep. Wat nu?

Kinderen kunnen vaak niet goed verwoorden wat ze voelen. En dus moet jij als ouder goed op je kind letten en daarop inspelen. Maar wat moet je nou doen? Vandaag geef ik je 7 tips om het je kind zo aangenaam mogelijk te maken.

Rust

Dit geldt voor iedereen. Voor jou, maar helemaal voor je kinderen. Als je kind zich niet lekker voelt zorg dan dat je kind zijn rust kan pakken. Dat kleine lichaampje moet hard werken om te herstellen en dus moet dat lichaam rusten. Zorg dat ze zich niet inspannen. Niet druk doen. Maar gewoon even niks. Maak een kopje thee en zet een filmpje op. Of lees voor uit het favoriete (voorlees)boek. Ga samen foto’s kijken of geef desnoods een tablet of telefoon zodat ze filmpjes op Youtube kunnen kijken. Laat je kind lekker op de bank liggen of ga samen in het grote bed liggen. En zeg tegen je kind dat het best mag slapen als hij of zij dat wil. Het hoeft niet, maar het mag en kan.

Laat ze eten waar ze trek in hebben

Als kinderen ziek zijn dan hebben ze vaak geen eetlust of in ieder geval veel minder trek. Geef je kind waar het trek in heeft. Natuurlijk geen snoep en chips. Maar heeft je kind geen zin in brood of avondeten, forceer dan niks. Vraag wat ze wel willen. Hier zijn ze dol op fruit of rauwkost. Maak dan een bordje met bijvoorbeeld zoete muntpaprika, tomaatjes, komkommer, worteltjes. Zo vullen ze toch hun maagje en krijgen ze meteen allemaal goede voedingsstoffen naar binnen. En willen ze niks eten, dan is het ook goed.

Drinken

Drinken is wel heel belangrijk. Helemaal als ze niks eten, maar ook als ze koorts hebben. Als je kindje koorts heeft dan verliest het veel vocht. En dat vocht moet weer aangevuld worden. Als je kind niet wil drinken biedt dan toch kleine beetjes aan. Laat ze niet teveel ineens drinken want dat kan er juist voor zorgen dat ze misselijk worden en voor het weet komt alles er weer uit (geloof me, ik spreek uit ervaring). Geef ze lekker wat rooibosthee of gewoon water. En als ze een smaakje willen dan doe je er een klein beetje aanmaaklimonade bij. Wil je kind niks drinken omdat het keelpijn geeft? Geef dan een waterijsje. Vaak willen ze na dat winterijsje ook wel wat eten omdat de keelpijn dan even weg is.

Luister naar je kind

Je kind kan zelf het beste aangeven waar hij of zij behoefte aan heeft. Dus wil het niet op de bank liggen of in bed liggen, dwing je kind dan niet. Wil je kind spelen? Laat het dan spelen. Niet rondrennen natuurlijk, maar lekker rustig met Lego of Barbies spelen is ook rustgevend. Als je kind weer wat drukker wordt dan kan dat een teken zijn dat hij of zij zich weer wat beter voelt. Maar als je paracetamol hebt gegeven dan is dat even een daling van de koorts of de pijn, maar zodra de paracetamol uitwerkt zal je merken dat je kind weer gaat hangen en nergens zin in heeft. Let dus goed op het gedrag van je kind, jij kent je kind het beste.

TLC

TLC oftewel Tender Love en Care is misschien nog wel het belangrijkste. Geef je kind alle aandacht en liefde dat het nodig heeft. Die huishoudelijke taken kunnen echt wel wachten. De was loopt niet weg hoor! En ook die stofzuiger die vlucht niet. En je collega’s kunnen best wel een dagje zonder je. Als je kind zich niet lekker voelt dan wil het niks liever dan bij papa of mama zijn. Zich veilig en geliefd voelen. Als je kind slaapt kan je altijd nog dat oh zo belangrijke taakje doen wat op je ligt te wachten. Maar als je kind wakker is, dan ben je er voor hem of haar. En als je kind met rust gelaten wil worden is dat ook prima, maar je  bent dan wel in de buurt mocht het wel bij je willen hangen.

Paracetamol

Ik ben niet echt een fan van paracetamol. Koorts is een signaal dat het aan het werk is en door paracetamol te geven onderdruk je dit alleen maar. Bij mij krijgen ze het als ze ziek zijn alleen voor de nacht. Want je weet zelf ook hoe het is als je ziek bent. Je slaapt minder goed en bent snel wakker. Met het gevolg dat je de volgende ochtend nog brakker bent. En rust is juist zo belangrijk, vooral een goede nachtrust.

Voelen ze zich gedurende de dag echt niet goed dan kan een paracetamolletje natuurlijk geen kwaad. Toen de kinderen kleiner waren kregen ze een zetpil. Maar die krijg ik er nu echt niet meer in. Ik heb ook de vloeibare variant van Sinaspril geprobeerd maar dat vinden ze zo vies. De kauwtabletjes van Sinaspril vinden ze ook niet heel lekker, maar het vieze smaakje spoelen ze weg met wat water en dan is het prima.

Luister naar je moederinstinct

Luister altijd naar je intuïtie. Als jij als moeder het gevoel hebt dat er iets niet klopt of dat je het niet vertrouwt, bel dan de huisarts. Liever dat je kind nagekeken wordt en er is niks aan de hand dan dat je te laat bij de huisarts zit. Laat niemand je wijsmaken dat je het nog even aan moet kijken. Als he niet goed voelt dan klopt dit gevoel altijd. Noem het moederinstinct. Luister dus altijd naar je gevoel!

Je kind heeft griep

Je kind heeft griep en voelt zich niet goed. Ik weet hoe machteloos je je voelt als je kind ziek is. Het liefst neem jij het over als je kind zich maar weer goed voelt. Maar weet je, kinderen kunnen zich heel naar voelen en gelukkig zijn ze er heel snel weer bovenop. Bij ons duurt een griep altijd langer. Hou dat in je gedachten en dan kom je die paar dagen echt wel door.

Wat doe jij altijd als jouw kind ziek is?

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product aanschaft, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.