Laat je zien in de Week Tegen Pesten

Laat je zien in de Week Tegen Pesten

Gister is de ‘Week Tegen Pesten’ gestart. Een goed initiatief als je het mij vraagt. Want helaas worden er nog dagelijks heel veel kinderen gepest. Gemiddeld worden er in iedere klas zo’n één á twee kinderen gepest. En die kinderen durven niet altijd tegen de leerkracht te zeggen dat ze gepest worden. Daarom staat de Week Tegen Pesten dit jaar in het teken van ‘Laat je zien!’ en dit heeft alles met vertrouwen te maken.

Week Tegen Pesten

Een nieuw schooljaar is het beste moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. Zo kiezen veel scholen ervoor om daarom aan het begin van het schooljaar op schoolreis te gaan. Een leuke start van het nieuwe jaar en je leert gelijk op een leuke manier samen te werken. Ook de Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij. Ieder jaar staat een ander thema centraal. De activiteiten in de Week Tegen Pesten verschillen per school. Dat is juist de kracht. Scholen kiezen zelf wat bij hun past. Waar het om gaat is dat er aandacht is voor pesten.

Laat je zien!

Het thema dit jaar is ‘Laat je zien!’ en dit is gericht aan de leerkrachten. Het is belangrijk dat leerlingen hun leerkracht(en) kunnen vertrouwen. Want als ze de leerkracht vertrouwen zullen ze vertellen wat er aan de hand is en durven ze om hulp te vragen. En daarom staat wederzijds vertrouwen dit jaar centraal. Want als leerkracht let je natuurlijk goed op je klas en leerlingen, maar je ziet niet alles. Ik bedoel, ik als moeder zie ook niet alles wat er gebeurt en hoop dat mijn kinderen mij voldoende vertrouwen om altijd hun hart te luchten. Zo ver ik weet gaat dat goed, maar toch weet je het nooit zeker.

Praten met je kinderen is belangrijk

Maar hoe laat je een kind zien dat het kind jou kan vertrouwen? Ik praat veel met mijn kinderen, al toen ze kleiner waren deed ik dit. Ik stel ze vragen en als ze iets vertellen dat luister ik. Ook stel ik me kwetsbaar op door dingen te vertellen waar ik mee zit. Omdat ik mijn kinderen ook vertrouw. En natuurlijk zal ik ze nooit dingen vertellen waar ze zich zorgen om zouden kunnen maken, maar als ik mijn vader mis dan zeg ik dat ik verdrietig ben omdat ik mijn vader mis. Ik laat ze zien dat praten op kan luchten.

‘Het is niet onze taak als opvoeders om de wereld van onze kinderen te perfectioneren maar om ze vertrouwen en liefde te geven.’ – Brené Brown (Weektegenpesten.com)

Hoe zorg je dat het vertrouwen groeit

Op de website van de Week tegen Pesten staan een aantal tips voor leerkrachten, maar ook ouders zouden hier wat mee kunnen doen. Dit lijstje geeft een aantal voorbeelden van dingen die je kunt doen om dat vertrouwen te laten groeien.

  • Een praatje maken op de gang.
  • Iets over jezelf vertellen (ook als het wat minder goed gaat).
  • Leerlingen mee laten denken over de oplossing van problemen: mede-eigenaarschap.
  • Gesprekken over gevoelige kwesties vertrouwelijk behandelen; handelingen afstemmen.

Laat je zien in de Week Tegen Pesten logo

Praat ook met de pesters

Kinderen die pesten doen dit vaak niet zomaar. Meestal is er meer aan de hand. Ook moet er met deze kinderen gepraat. En niet door ze te straffen, maar om erachter te komen waar het pestgedrag vandaan komt. Misschien is er thuis iets aan de hand? Misschien heeft het moeite met leren of verveelt het zich juist op school. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een kind pest. En dat pestgedrag verdient natuurlijk geen aandacht, maar om het pestgedrag te stoppen is het wel belangrijk om erachter te komen waar het vandaan komt. Ook deze kinderen moeten dus het vertrouwen hebben dat ze hierover kunnen praten. Maar wat de reden ook is, pesten is nooit oké!

Kinderen en pesten

Ik leer onze kinderen altijd dat pesten niet mag. En als ze zien dat een ander kind gepest wordt kunnen ze dit kind helpen. Door de pesters weg te sturen of door er een volwassene bij te halen. Maar wij leren ze ook voor zichzelf op te komen. Als er iets is dan ben ik niet zo’n moeder die gelijk de moeder van de pester aanspreekt of met de juf gaat praten. Kinderen moeten leren zelf dingen op te lossen en natuurlijk praten we erover en geef ik ze tips wat ze zouden kunnen doen. Als het dan toch uit de hand loopt dan kan ik altijd met de juf of ouders praten. Gelukkig is het nooit zover gekomen en weet ik niet beter dan dat mijn kinderen het heel erg naar hun zin hebben op school.

Wat wordt er op de school van jouw kind(eren) tegen pesten gedaan?

 

Foto: Week Tegen Pesten

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!