Als dochter van een Mauritiaanse is het natuurlijk logisch dat ik ook wat lekkere Mauritiaanse recepten heb. Nou ben ik niet echt een keukenprinses, ik hou gewoon niet van ingewikkelde gerechten en wil niet lang in de keuken staan. Maar dit gerecht is heel makkelijk en snel te maken. Daarnaast ook ook nog eens lekker gezond. En wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is, superlekker! Al zeg ik het zelf. In dit artikel deel ik een makkelijk recept voor Mauritiaanse bami oftewel Mine Frire.
Inhoudsopgave
ToggleWat heb je nodig voor ongeveer 6 personen
- Eiermie
- Witte kool (maar spitskool kan ook)
- Een winterpeen
- Bosje lente-ui
- Bieslook
- Kipfilet (kan ook zonder als je liever geen vlees eet)
- Eieren
- Ketjap Manis
- Zout
- Wok of hapjespan
- Olie om in te bakken (ik gebruik arachideolie ook wel pinda-olie genoemd)
Voorbereiding
Kook de eiermie zoals op de verpakking staat aangegeven. Giet af als het klaar is en laat het in de pan met gesloten deksel staan.
Snij de witte kool (of spitskool) in grove stukken en was dit in een vergiet. Was en rasp dan de winterpeen. Snij de lente-ui in stukjes van ongeveer een halve centimeter en was dit. Was en knip dan de bieslook in stukken van ongeveer 5 centimeter. En snij de kipfilet in kleine stukjes.
Bereiding
Dan zet je de wok of hapjespan op hoog vuur. Hier doe je een beetje olie in. Als de olie warm is roerbak je de geraspte wortel met een beetje zout. Als je ziet dat de wortel verkleurt (feller oranje) dan schep je het uit de pan in een bakje.
Dan doe je hetzelfde met de witte kool en tenslotte de kip. Zorg dat je kip goed gaar is.
Dan roerbak je de lente-ui en giet er wat ketjap bij. Als dit lekker staat te pruttelen doe je er steeds een beetje wortel, witte kool, kip en eiermie bij en roert dit door elkaar. Dit doe je totdat alles in de wok of hapjespan ligt en goed gemengd is. Als laatste roer je er de bieslook doorheen.
Is je bami een beetje bleek? Roer en dan steeds een beetje ketjap doorheen totdat het de juiste kleur heeft. Kijk wel uit, want als je teveel ketjap in de bami giet proeft het teveel naar ketjap en dat is niet lekker.
Voordat je de bami serveert kluts je twee of drie eieren en bakt die dan in de koekenpan. Je kan een heel ei bakken en dat als het klaar is in stukjes snijden of je bakt meteen een roerei.
Makkelijk recept voor Mauritiaanse bami
Geloof me het hele gezin likt zijn vingers af bij deze lekkere bami! Officieel moeten er ook nog allerlei smaakversterkers in. Maar ik laat deze altijd uit alle gerechten die ik maak. De reden is dat hier veel slechte E-nummers zoals bijvoorbeeld E-261 inzit. En ik persoonlijk, wat zeg ik, mijn hele gezin vindt het zonder die smaakversterkers ook heerlijk. We missen die smaakversterkers niet eens.
Je kan ook nog een tomatensalade erbij maken van tomaat, ui, koriander, azijn en zout. Lekker fris erbij. Uiteraard kan je er ook nog kippetjes bij eten of wat jij lekker vindt. Wij eten het altijd simpel en eenvoudig omdat we dat het lekkerste vinden. Oké, wel met wat pepertjes (sambal) erbij 😉
Alle ingrediënten zijn bij elke supermarkt te krijgen. Ik heb het bij de Jumbo gehaald, daar was de witte kool op. Dus heb ik spitskool gehaald. Maar de Appie heeft vast alles wel in huis.
Ga jij deze Mauritiaanse bami maken? Laat het me weten want ik ben echt benieuwd wat jullie ervan vinden. Foto’s zijn welkom!