Waarom steeds meer vrouwen een burn out krijgen

steeds meer vrouwen een burn out

Ik zie om me heen steeds meer vrouwen een burn out krijgen. Ook zie en lees ik steeds vaker dat vrouwen thuis zitten met burn out klachten. Hoe komt het dat steeds meer vrouwen een burn out krijgen? Komt dit door het werk dat zij doen of zijn andere factoren de oorzaak?

Druk druk druk

Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat vrouwen veel op hun bord krijgen. Dat is natuurlijk ook zo, maar omdat je het druk hebt wil dit niet meteen zeggen dat je een burn out krijgt. Het kan komen door het werk dat je doet en hoe je dit werk doet. Het kan ook zijn dat je thuis alle taken op je neemt en hierdoor geen tijd overhoudt voor ontspanning en rust. En het natuurlijk ook andere redenen hebben en het kan de combinatie van meerdere factoren zijn.

Hoge werkdruk

Als je kijkt naar het werk dat vrouwen doen dan kan je hier al op uit maken dat het iet gek is dat een burn out bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Volgens onderzoekers komen vermoeidheids- en uitputtingsklachten meestal doordat mensen harder moeten werken dan ze aankunnen. Of omdat ze in een te hoog tempo moeten werken. Het is dan ook niet gek dat vrouwen tussen de 25 en 35-jaar vaker deze klachten hebben. Zij werken relatief vaak in de sectoren zorg en onderwijs, waar de werkdruk als hoog wordt ervaren.

Zeggenschap over je werk

Een andere werkgerelateerde oorzaak is dat mensen vaak te weinig verantwoordelijkheden krijgen. Ze moeten bepaalde taken op een bepaalde manier uitvoeren zonder dat ze hier zelf zeggenschap over hebben. Als je zelf kunt beslissen over je werktijden, werktempo en de volgorde van je werkzaamheden zul je minder snel opgebrand zijn. Dit is wel iets wat ik herken van mijn eigen burn out.

Stress thuis

Ook ervaren veel vrouwen thuis stress. Ze zijn vaak moe na een werkdag en dan komen ze thuis en daar moet ook weer van alles gedaan worden. Maar wat ik dan niet snap; waar zijn die partners? Je hebt samen een huishouden en als er kinderen zijn heb je samen de kinderen. Je werkt allebei. Waarom doen die vrouwen dan alles zelf? En vaak is het niet eens zo dat de partners niet willen, maar de kans niet eens krijgen. Vrouwen willen dat het goed gebeurt en doen het daarom liever allemaal zelf. En daar ga je al…

Laat het los

En nu kan ik heel bijdehand zeggen dat je het los moet laten. Maar ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Ik was ook zo’n vrouw die veel zelf deed. En dan wel steeds klagen dat manlief zo weinig deed. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het wat de kinderen betreft goed verdeeld is. We zorgen echt samen voor ze. Maar de huishoudelijke taken waren toch wat minder goed verdeeld. En dat terwijl we allebei even veel uren werken. Dit moest anders. En is nu ook anders. De taken zijn beter verdeeld en dat voelt zo goed! Het heeft echt alles met je mindset te maken. En als je partner nooit de kans krijgt om iets te doen, wordt hij (of zij) er natuurlijk ook nooit beter in!

Je bent niet alleen

Als jij ook altijd maar moe bent of misschien al wel burn out klachten hebt is het verstandig om eens te kijken naar je werkzaamheden. Hoe gaat het op je werk? Ben je nog tevreden met je werkzaamheden en hoe het allemaal gaat? Nee? Praat erover met je leidinggevende of werkgever. Vaak durven we niks te zeggen, maar het is huis zo belangrijk dat je praat en aangeeft dat je het op deze manier niet meer zo leuk vindt.

Geloof me, je werkgever heeft liever een gelukkige werknemer die haar best doet dan iemand die er geen zin meer in heeft en steeds minder presteert. En als het thuis niet lekker loopt, praat erover met je partner. Maar desnoods een taakverdeling of schema wie wat doet. Want mannen zien misschien niet altijd wat er gedaan moet worden, maar dat is niet omdat ze het niet willen zien. Het zijn gewoon mannen 😉

Waarom steeds meer vrouwen een burn out krijgen

Met dit artikel wil ik niet zeggen: ‘Eigen schuld, dikke bult!’. Absoluut niet. Wat ik wel wil zeggen is dat jij de regisseur van jouw leven bent. Als je voelt dat het niet goed gaat, ga dan na waar het niet goed gaat. Wat zou je anders willen zien? En ga dat veranderen. En dit hoef je niet alleen te doen. Praat op je werk, met je partner en je omgeving. Ga naar de huisarts of praat met een coach. Maar blijf er niet mee zitten.

Helaas weet ik uit eigen ervaring hoeveel impact een burn out heeft. Hoe leeg je je lichaam kan zuigen. Zo leeg dat het maanden en soms wel jaren duurt voordat je er weer helemaal bovenop bent. En dat is zo zonde. Vraag hulp. En nee, dan ben je niet zwak. Integendeeel, je ben dan juist heel krachtig en sterk. We kunnen het nu eenmaal niet allemaal alleen. Er zijn zoveel mensen op deze aarde, waarom zou je dan alles alleen moeten doen?!

Heb jij weleens het gevoel dat het je allemaal teveel wordt? En wat doe je dan?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!