fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar komt die burn out nou vandaan?!

waar komt die burn out nou vandaan

Ik heb vorige week een filmpje op Facebook gedeeld. Dit was een filmpje van Universiteit Nederland. In dit filmpje beantwoordt, psycholoog en docent aan de universiteit van Amsterdam, Thijs Launspach de vraag waarom zoveel millennials thuis zitten met een burn out. En dit filmpje gaf mij zoveel herkenning dat ik het deelde op mijn Facebookpagina. Misschien zijn er onder mijn lezers ook mensen die dit herkennen. Waar komt die burn out nou vandaan?!

Wat zijn millennials?

Ik zag mezelf nooit als een millennial. Ik dacht altijd dat dit mensen zijn die geboren zijn in de jaren 90 en verder. Maar nee, het zijn mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Kinderen van de babyboomers (geboren tussen 1940-1955) of kinderen van generatie X (geboren tussen 1955-1970). Millenials worden ook generatie Y genoemd. Mijn geboorte jaar is 1979 en ik val nog net in generatie de Pragmatische Generatie. Maar ook het clubje uit de pragmatische generatie dat geboren is vanaf 1975 vallen onder de millennials. Millennials begonnen hun volwassen jaren rond de eeuwwisseling. Vandaar de naam Millennials. Ik ben dus duidelijk een millennial.

Hoe zit het dan met die millenials?

Volgens Thijs Launspach zijn er vijf redenen waarom  millennials vatbaar zijn voor burn out:

  1. Millennials zijn hoogst individualistisch opgevoed. Zij hebben het idee dat ze verantwoordelijk zijn voor al het succes en geluk in hun leven. Maar dan geloof je ook dat als het niet lukt, het je eigen schuld is.
  2. De tijd tussen puberteit en je volwassen voelen duurt langer. We zijn later gaan werken, we beginnen later aan relaties en krijgen later kinderen. Maar het doel is wel om voor je 30e al je doelen te bereiken en dat zorgt voor stress.
  3. Millennials kijken naar elkaar om te kijken hoe succesvol ze zijn. Denk hierbij aan social media. Maar iedereen weet dat social media niet de werkelijkheid laat zien. En toch leg je de lat veel te hoog voor jezelf.
  4. Millennials zijn opgevoed in een tijd dat het heel goed ging. Je wist dat je na je studie direct een baan vond of zelfs aangeboden kreeg. Dat is nu wel even anders! En dus starten ze met een baan die misschien onder hun niveau ligt. Dat zorgt voor teleurstelling.
  5. Millennials hebben hele hoge eisen van zichzelf omdat ze geleerd hebben dat als je hard werkt en je best doet, alles kan worden wat jij wilt. Maar de realiteit laat zien dat dit niet altijd het geval is.

Cocktail van stress

Al deze dingen samen vormen een cocktail van stress. En voilà, daar is de burn out. Want je legt onwerkelijk hoge eisen aan jezelf die je niet waar kunt maken. We willen er mooi uitzien, we willen de perfecte partner zijn, de perfecte moeder, de perfecte werknemer, de perfecte vriendin en ga zo maar door. En we zijn dit allemaal heel gewoon gaan vinden.

Falen

Niet gek dus dat zoveel mensen last van faalangst hebben, last van stress hebben en uiteindelijk in een burn out terecht komen. Ik herken heel veel van wat Thijs Launspach zegt. Ik heb ook altijd geleerd dat je hard moet werken en dan dat je dan alles kan bereiken. Nou we weten wat mij dat gebracht heeft.

Natuurlijk heb ik tijdelijk een leuke functie mogen bekleden. Tijdelijk ja. Want daarna moest ik gewoon weer terug naar mijn oude functie (gefaald in mijn werk). Ik ging steeds meer werken en kon niet meer genieten van mijn kinderen (gefaald als moeder). En Alex kon ik op momenten niet luchten of zien en hield ik op een afstand (gefaald als partner). Zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen waar ik een paar maanden geleden zo sterk voelde dat ik gefaald had. En toen het niet meer lukte om alle ballen hoog te houden, viel alles keihard naar beneden.

Wees lief voor jezelf en voor anderen

Gelukkig heb ik de afgelopen maanden geleerd om weer van mezelf te houden. Om lief voor mezelf te zijn. Maar vooral om niet perfect te willen zijn. Het plan was om vandaag te stofzuigen, maar ik heb er gewoon geen in dus doe ik het niet. Gaat er dan een ramp gebeuren? Welnee! En dat is het. Wees niet te streng voor jezelf! Maar wees ook niet streng voor elkaar. We doen allemaal ons best.

Stel je kwetsbaar op en help elkaar. Vraag eens hoe het echt met iemand gaat. En durf ook eerlijk antwoord te geven. Dan zal je zien dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft of het even niet meer weet. En weet je dat daar weer hele mooie dingen uit kunnen komen. Ik heb de afgelopen maanden zoveel nieuwe mensen leren kennen, mensen die ik nu vrienden kan noemen. Puur doordat ik me kwetsbaar op heb gesteld en heb laten zien dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Waar komt die burn out nou vandaan?!

En je zal zien dat je dan heel anders naar social media gaat kijken. Ik hou ook van die mooie plaatjes en foto’s maar ik ben blij en gelukkig met mijn leven, met mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden. Gewoon omdat ik geaccepteerd heb dat mijn leven MIJN leven is en dat ik soms ook gewoon een kutdag mag hebben…

Herken jij je in de oorzaken van burn out? 

Bron: Universiteit van Nederland

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!