Search
Close this search box.

De Week van de Lentekriebels: wanneer begin je met seksuele voorlichting?

wanneer begin je met seksuele voorlichting

Deze week begint de lente. Eindelijk! Het duurde maar en duurde maar. Nu nog wat mooier weer en dan ben ik helemaal happy. Wist jij dat deze week ‘De Week van de Lentekriebels’ is? Wat is dat dan weer?! De week van de Lentekriebels is een projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Toepasselijk dus om zo aan het begin van de lente over de bloemetjes en de bijtjes te leren. Wanneer begin je met seksuele voorlichting? Welke leeftijd is de ideale leeftijd om erover te praten? Want je wil ze niet op ideeën brengen, maar je wil wel dat je kinderen weten wat ze doen.

De Week van de Lentekriebels heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het is een leuke manier en een goed begin om schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. Leerkrachten ervaren hoe leerlingen op de lessen reageren en merken hoe zinvol het is om hier les over te geven.- SEKSUELE VORMING.NL 

De Week van de Lentekriebels

Kinderen staan dan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, dan nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en waar kinderen vragen over hebben. Door al op jonge leeftijd te starten raken leerlingen ook vertrouwd met het thema. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben; ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit, ze ontwikkelen normen en waarden, ze worden weerbaarder en ze leren respectvol met elkaar om te gaan. Maar wanneer begin je met seksuele voorlichting en het vertellen over normen en waarden als het gaat om seksualiteit?

Wanneer begin je met seksuele voorlichting

Volgens seksuelevorming.nl kun je vanaf groep 1 starten met seksuele en relationele vorming. Het klinkt heel jong, maar dat is wel de leeftijd waarop je vragen krijgt waar baby’s vandaan komen en waarom jongens een piemel hebben en meisjes niet. Voor een kind hele normale vragen, maar voor ons als ouders soms lastig om te beantwoorden. Want wat kan je wel zeggen en wat niet. En juist omdat ouders het lastig vinden is De week van de Lentekriebels in het leven geroepen. Zo krijgt het onderwijs hier een grote rol in. Maar nog niet alle scholen doen mee. En dat is jammer, want hoe leren deze kinderen dan over relaties en seksualiteit en hoe zorg je dat ze weerbaar zijn?

Hoe is het op jullie school geregeld

Vraag eens op de school van jouw kind of zij aandacht besteden aan weerbaarheid, relaties en seksualiteit. En vanaf welke klas zij dit doen. Wordt er niks mee gedaan dan is het misschien een goed moment om ermee te beginnen. Vraag eens aan andere ouders hoe zij hierover denken. En wat zij met kind delen? Op seksuelevorming.nl staan boekenlijsten per leeftijd. Zo kan je in groep 1 al beginnen met het voorlezen van deze boekjes. Zo leert je kind al op een speelse manier dat niet iedereen er hetzelfde uitziet of dat je bepaalde gevoelens voor iemand kunt hebben.

Steeds meer vragen van je kind

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer vragen je krijgt. Ze nemen dan geen genoegen meer met de ooievaar. Ze willen weten hoe die baby in die buik komt. Hoe lang kan je er nog een verhaaltje van maken? Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn tegen mijn kinderen. Zo weten ze dat vrouwen ongesteld worden en waarom dit gebeurt. Maar hoe nou dat zaadje van papa in mama’s buik komt, is nog niet helemaal duidelijk. Iets wat ik lastig vind om uit te leggen. En dan ben ik blij dat er kinderboeken zijn die dit op een goede manier uitleggen. Ik geloof dat ik binnenkort dus even naar de bibliotheek moet voor een stapeltje boeken 😉

Waarom een taboe

Raar eigenlijk dat we het zo lastig vinden om erover te praten. Het hoort bij het leven. Het is de natuur. We krijgen er allemaal mee te maken. En al vanaf hele jonge leeftijd komt het besef dat jouw lichaam als meisje anders is dan dat van mama of als dat van je broertje. Kleine kinderen zijn dol op knuffelen met mensen die ze lief vinden. Dat is ook een uiting van liefde. Dat vinden we niet raar. Maar zodra het over seksuele voorlichting gaat worden we rood, gaan we stotteren en weten we niet wat we tegen ons kind moeten zeggen.

Gelukkig is er dus seksuelevorming.nl een onderdeel van Rutgers die ons daar dan bij kan helpen. En laten we hopen dat alle scholen het lesprogramma in hun lespakket integreren zodat kinderen alleen maar leren dat het niet raar is, dat iedereen anders is en dat je altijd over je gevoelens mag en kunt praten.

Geniet van de lente lieve mensen en kijk nog maar eens goed naar die bloemtjes en die bijtjes…

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!