Wat doet proteïne voor je haar?

Binnen de curly girl community is er veel te zeggen over proteïnen. Hele discussies zijn er op Facebook te vinden over wel of geen producten met proteïnen gebruiken. Maar wat zijn proteïnen eigenlijk? Wat doet proteïne voor je haar? En is het nodig om producten met proteïnen te gebruiken? Moet je als je de Curly Girl Methode hanteert altijd producten met proteïnen gebruiken of juist niet?

Wat zijn proteïnen

Proteïnen zijn eiwitten. En deze eiwitten hebben verschillende functies. Een van de functies is het aanmaken en in stand houden van structuren. Structuren van lichaamscellen. Haar bestaat ook uit proteïne. De wortels van je haren bestaan uit levende cellen, maar zodra de haar groeit krijgt het niks meer van die cellen mee. De opbouw van je haar begint dus van binnen, maar zodra de haar uit je hoofd groeit krijgt het geen proteïnen van binnenuit meer. Het moet het doen met de proteïnen die het bij de aanmaak de haar heeft gekregen.

Proteïne uit voeding

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij alle externe verzorging zoals bijvoorbeeld huidverzorging. Als jij een gezonde basis wil hebben en dus gezond haar wil, zal je eerst voor de interne mens moeten zorgen. En dat betekent dat je gevarieerd moeten eten en drinken. Als er voldoende proteïnen oftewel eiwitten in je dagelijkse voeding zit zal dit zeker bijdragen aan mooier en voller haar. De basis is er, maar terwijl je haar groeit verliest het proteïnen.

Proteïne afbraak door invloeden van buitenaf

Invloeden van buitenaf zorgen voor een afbraak van de natuurlijke proteïnen in je haar. Naast weersinvloeden en schadelijke stoffen zijn daar ook de föhn, krultang en stijltang. Nu zullen al deze dingen er niet meteen voor zorgen dat je haar extra proteïnen nodig heeft. Maar als je haar beschadigd is door overmatige hitte zal je je haar een handje moeten helpen. En dit doe je door producten met proteïnen te gebruiken.

Zorg voor balans in proteïnen

Teveel proteïnen zullen er niet voor zorgen dat je haar er beter op wordt. Zorg daarom dat er een goede balans is. Merk je dat je haar wat droger en stugger is dan kan het best zijn dat je haar proteïne kan gebruiken. Maar dit hoeft niet. Mijn advies is om producten met en producten zonder proteïne te gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld een haarmasker waar proteïnen in zitten, maar maar mijn leave-in conditioner heeft dit niet. Je kan bijvoorbeeld een leave-in coditioner en gel met proteïnen en ook een set zonder proteïnen aanschaffen. In je haarroutine gebruik je dan een leave-in met proteïnen en een gel zonder proteïnen (of andersom) gebruiken. Zo hou je je haar in balans en gezond. En heeft je haar toch wat meer proteïnen nodig? Dan gebruik je beide producten met proteïnen.

Elasticiteitstest

Veel mensen met krullen gebruiken de elasticiteitstest om te controleren of het haar te veel, te weinig of genoeg proteïnen heeft. Je meet dan hoever één losse haar meerekt. Ik ben geen voorstander van deze test omdat ik gemerkt heb dat het bij mij per haar verschilt. Ik kijk liever naar de staat van mijn haar. Is mijn haar droger en stugger? Moet ik met vocht of juist proteïne aan de slag? De Curly Girl Methode is niet moeilijk, maar heeft vooral met geduld en observatie te maken. Leer je eigen haar kennen. Wat werkt wel en wat niet? Wat heeft je haar nodig?

Wat doet proteïne voor je haar

Dat je haar proteïne nodig heeft staat vast. Je haar bestaat namelijk voor een groot deel uit proteïnen. Maar een teveel aan proteïnen is ook weer niet goed. Er moet zoals bij alles in het leven een goede balans zijn. Zorg voor goede voeding, eet gevarieerd en zorg goed voor je inwendige mens. Kijk naar je haar, voel het en ga dan kijken wat het nodig heeft. Zoals ik eerder schreef heb je helemaal niet veel producten nodig. Maar merk je nou dat je haar wat droger en stugger is ga dan vocht toevoegen door producten te gebruiken die het vocht inbrengen en vasthouden. Als dit niet werkt probeer dan eerst één product met proteïnen en kijk wat dit doet. Iedere krullenbol is anders en iedere krullenbol heeft weer andere behoeftes.

Gebruik jij producten met proteïne voor je haar?

2 REACTIES

  • Hoi Marieke,

   Sorry voor mijn late reactie! Humectants zijn absorberen water en vocht uit de atmosfeer en houden het vast. De humectants die je in je conditioner wilt hebben zijn: panthenol, plantaardige glycerine en sorbitol(E420). Moisturizers zijn vochtinbrengende crèmes. Dit zijn de volgende ingrediënten: aminozuur, aloë vera, mintbalsem en propyleenglycol (1,2-dihydroxypropaan. Meer info vind je in dit artikel dat ik schreef over de cg methode: Mooie en glanzend haar met de Curly Girl Methode

   Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt of meer info wilt!

   Liefs,
   Irene

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.