Vandaag is het boomfeestdag maar wat is boomfeestdag eigenlijk

wat is boomfeestdag

Vandaag is het boomfeestdag. Een woord dat je vast vaker voorbij hebt zien komen of gehoord hebt. Maar wat is boomfeestdag nou eigenlijk? Wat houdt deze dag in? Ik had werkelijk geen idee. En ik heb zo het vermoeden dat meer mensen niet weten wat boomfeestdag nu precies inhoudt. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan.

Het ontstaan van deze dag

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële Boomplantdag gehouden. En in 1980 werd dit omgedoopt tot Boomfeestdag. Raar dat dit al zo lang bestaat en ik niet weet wat boomfeestdag inhoudt. Maar goed, de Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert dus ieder jaar boomfeestdag in Nederland. De reden voor deze dag is de wereldwijde ontbossing. Bomen en planten maken plaats voor huizen, gebouwen en veeteelt. En het hout van de bomen wordt voor van alles gebruikt. We weten allemaal dat bomen belangrijk voor ons mensen zijn en ook voor alle dieren. Bomen geven ons zuurstof en zuiveren de lucht. Genoeg redenen dus om hier bij stil te staan.

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen – NATIONALE STICHTING BOOMFEESTDAG

Wat is boomfeestdag

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doel kinderen het belang van bomen en planten bij te brengen. Kinderen kunnen ook zelf een steentje bijdragen. Hoe? De stichting streeft ernaar om ieder kind tijdens de basisschoolperiode minimaal één boom te planten. Vandaar de slogan: Ieder kind een boom. Op die manier proberen ze kinderen nog enthousiaster te maken voor natuur in de hoop dat zij dit zullen delen met hun ouders, broertjes en zusjes en vriendjes en vriendinnetjes.

Het planten van die bomen gebeurt in het voorjaar op boomfeestdag. Er doen nu ongeveer 115.000 kinderen uit groep 6 mee en zo’n 80% van de gemeenten. Ieder jaar planten deze kinderen ruim 200.000 bomen. Ik vind dat alle gemeenten hieraan mee zouden moeten doen. Alle kinderen moeten toch weten hoe belangrijk de natuur voor ons is en dat wij niet zonder bomen kunnen. Wij zijn onderdeel van de natuur!

‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t Buiten Beter!’

in 2018 is het thema: ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t Buiten Beter!’ Het wordt voor veel gemeenten een spannende periode: worden de Klimaatdoelen-2020 gehaald? Gemeenten realiseren zich niet dat de aanplant van bomen en bossen helpt om deze klimaatdoelen te halen.

Hier in Zoetermeer worden heel veel bomen gekapt en ik vraag me af of deze bomen weer ergens anders worden neergezet of niet. Ik heb niet het idee dat er nieuwe bomen voor in de plaats komen en err moeten dus meer bomen geplant worden. Door dit door kinderen te laten doen levert dat twee grote voordelen op; kinderen helpen gemeenten om de klimaatdoelen te halen en de gemeente leert kinderen de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.

Kinderen zijn graag buiten. Maar…..hoe lang kan dit nog met deze klimaatproblematiek? Het wordt nu echt tijd om wat te doen! “ – BOOMFEESTDAG 2018

Wat is er in jouw gemeente te doen op boomfeestdag?

Iedere gemeente die meedoet aan boomfeestdag heeft op woensdag 14 maart (in 2020 is dit 18 maart) activiteiten gepland staan. In Zoetermeer gaan kinderen in elke wijk bomen en struiken planten en is iedereen welkom om een kijkje te nemen. Op de website van jouw gemeente kun je de activiteiten in jouw wijk vinden. Zijn deze activiteiten net als in Zoetermeer onder schooltijd, kan je natuurlijk na schooltijd met jouw kind gaan kijken welke nieuwe bomen of struiken er zijn. Of gewoon een rondje door de wijk lopen en het erover hebben waarom het belangrijk is dat er bomen in de wijk staan. En als je het groter aan wilt pakken, ga je gezellig naar het bos. Nou hopen dat het vandaag mooi weer is en lekker naar buiten op deze boomfeestdag!

Onze kinderen zijn de toekomst

We willen allemaal een betere en gezondere wereld. Ken je de slogan nog: een beter milieu begint bij jezelf? Om dat te bereiken is het belangrijk dat we onze kinderen hierin opvoeden. Onze kinderen zijn namelijk de toekomst en wij moeten ze het goede voorbeeld geven. We moeten onze kinderen vertellen over de natuur en wat de natuur voor ons doet. Nee, je hoeft nu echt geen natuurfreak met geitenwollensokken te worden, maar de basis kan je thuis al leggen. Leg uit waarom je je rotzooi niet op straat moet gooien, leg uit dat we bloemen en planten nodig hebben. En niet alleen wij hebben dit nodig, maar ook bijen, vogels en anderen dieren hebben bloemen, planten en bomen nodig. Als we onze kinderen het goede voorbeeld geven en met ze praten over de natuur, is het voor hen straks niet meer dan logisch om goed voor de natuur te zorgen.

Doe jij mee met boomfeestdag en ga jij vandaag ook lekker naar buiten? 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!