Waarom heb ik nooit eerder aan yoga gedaan? Hoe komt het dat ik er nu pas achter kom hoe fijn yoga is? Waarom zijn er zoveel mensen die nog niet aan yoga doen? Ik weet het antwoord wel. Veel mensen denken toch dat yoga erg zweverig is. Of dat je er heel lenig voor moet zijn. Maar kloppen deze gedachtes wel? Ik was zelf ook terughoudend. Past yoga wel bij mij? Maar nu ik een aantal keer naar yin yoga ben geweest, ben ik om. Er zijn verschillende vormen van yoga. Welke vorm past dan bij je? In deze blog vertel ik je waarom ik voor deze vorm heb gekozen en waarom iedereen aan yin yoga zou moeten doen.
Inhoudsopgave
ToggleRust in alle stress
Yin yoga is een rustige vorm van yoga. Je houdt de poses langer vast en ‘hangt’ er meer in. Hierbij mag en kan je hulpmiddelen gebruiken zoals bijv kussens. Alles om maar niet je spieren aan te spannen. Je werkt dus niet met spierkracht. En doordat je de poses/houdingen langer aanhoudt, ben je heel bewust van de houding die je hebt aangenomen. Het mag geen pijn doen, want dan moet je verzitten of er een kussen bij pakken. Je moet dus voelen dat je in een bepaalde houding zit, maar het mag niet pijnlijk zijn. Je bent dus ook met mindfulness bezig.
Mindfulness en stress
Mindfulness is een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort en tegenkomt (of misschien heb ik dat alleen omdat ik er nu veel mee bezig ben). Wat mindfulness wil zeggen is dat je bewust bent van wat je voelt, ervaart en denkt. Door je bezig te houden met mindfulness kan je leren om anders om te gaan met deze gevoelens, ervaringen en gedachtes. Je kan dan iedere ervaring anders benaderen. En dus ook stress. Stress waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Dat kan gezonde stress zijn maar ook extreme stress. Als je afgelopen week het het programma Sophie in de mentale kreukels hebt gezien dan weet je wat ik bedoel.
Yinyoga en mindfulness
Tijdens tinyoga ben je dus bewust bezig met je houding en hoe de houding aanvoelt. Op het moment dat je houding ‘goed’ voelt kan je gemakkelijk in gedachten naar je boodschappenlijstje of alles wat je nog moet doen als de les erop zit. En dan is het dus de kunst om met je gedachten weer terug in het hier en nu te komen of juist met bepaalde gedachten en gevoelens aan de slag te gaan door je open te stellen wat er van binnen met je gebeurt. En dus ‘gewoon’ los te laten.
Je bent dus ook met meditatie bezig. Ik merk dat ik het echt wel lastig vind. Ik ga snel naar gedachtes waar ik niet heen zou moeten gaan. En merk dus dat mijn hoofd echt vol zit met van alles.
Ontspanning
Ik heb gemerkt dat yin yoga zorgt voor algehele ontspanning. Na afloop ben ik helemaal ontspannen en rozig. Thuis ga ik lekker douchen, neem nog een kop thee en kruip dan mijn warme bedje in en slaap dan als een baby. Door mijn burn out slaap ik slecht, maar iedere maandagnacht slaap ik als een baby. Typisch toch?
Yin yoga heeft ook lichamelijke voordelen
Door stressvermindering zorgt het ook voor het verminderen van lichamelijke klachten. Iedereen weet dat elke vorm van stress op een gegeven moment voor lichamelijk klachten zorgt. Denk aan hoofdpijn en buikpijn, maar zelfs haaruitval en andere vage klachten. En yin yoga zorgt dat je soepeler wordt, het stimuleert bindweefsel, zorgt voor herstel van blessures, vermindert rugklachten, verbetert het functioneren van organen en ga zo maar door. En om ook nog iets zweverig te noemen: het stimuleert de meridianen (opent de energiekanalen), waardoor de stroom van “chi” (levensenergie) wordt bevorderd. Wat wil een mens nog meer?!
Yin yoga naast een andere sport
Ook wordt yin yoga geadviseerd aan mensen die een yangsport doen. Bijvoorbeeld hardlopen, fietsen en fitness. Bij deze sporten ben je vooral gefocust op je spieren en bij yin yoga juist niet. Hier focus je op gewrichten en bindweefsel die dus dieper liggen dan spieren. En zo voorkom je blessures of zorg je dat je sneller herstelt van je blessures.
Waarom iedereen aan yin yoga zou moeten doen
Yin yoga is wat mij betreft een moment van rust en ontspanning in het drukke leven van nu. Even nergens en aan niemand denken, behalve aan mezelf. Luisteren naar mijn lichaam en gedachtes en het ‘loslaten’ van alles wat ervoor zorgt dat ik me aanspan of gespannen voel. En alleen al daarom is waarom iedereen aan yin yoga zou moeten doen.
Nu ik een onbeperkt abonnement bij de yogaschool heb wil ik ook andere vormen uitproberen. Ook omdat ik nog geen yangsport uitoefen. Ja, ik wandel of fiets iedere dag, maar voor mijn gevoel is dat niet heel intensief en superyang dus. Dus binnenkort ook maar een een lesje poweryoga of pralaya yoga. Maar voor nu geniet ik iedere maandagavond van mijn momentje van rust, een moment voor mezelf. En word ik in ieder geval dinsdagochtend een stuk uitgeruster wakker.
Doe jij al aan yoga? Of mediteer jij? Hoe raak jij de spanning in je lijf kwijt?
2 gedachten over “Waarom iedereen aan yin yoga zou moeten doen”
Eigenlijk zou ik yoga ook eens moeten proberen. Een rustmoment in de hectiek van alle dag lijkt me best lekker!
Ik kan het je aanraden. Gister ben ik weer geweest en heb de rit naar huis alleen maar zitten gapen. Thuis lekker in bad geweest en daarna lekker m’n bed in. Was zo vertrokken en werd pas wakker toen mijn wekker ging. Heerlijk!