Ben jij ook zo toe aan de zon? Volgens mij is iedereen er wel weer aan toe. De winter is bijna voorbij en dat betekent dat mijn voorraad vitamine D volledig opgebruikt is. Een paar jaar geleden was mijn vitamine D level na de winter minimaal en kreeg ik het advies van de huisarts om dagelijks vitamine D te slikken (10µg = 400IE). Dit leek te helpen. Maar nu ben ik alweer zo moe. En ik weet dat het aan een gebrek aan zonlicht ligt. Geloof me, vitamine D is belangrijker dan je denkt en bij een tekort merk je dat al vrij snel.
Inhoudsopgave
ToggleWat is vitamine D?
Vitamine D is een groep van in vetoplosbare prohormonen, waarvan de twee belangrijkste vormen vitamine D2 en D3 zijn. UV-B licht uit zonlicht wordt in ons lichaam omgezet in vitamine D3. Vitamine D3 wordt aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Maar als je net als ik echte boter gebruikt, krijg je dit onvoldoende binnen. Ook zit er vitamine D in vette vis (bijv. haring, paling en zalm). Dit eet ik regelmatig, maar dus toch niet genoeg. Gelukkig zijn er pilletjes die je in kan nemen.
Weinig energie aan het eind van winter
Natuurlijk heb je een druk leven; werk, kinderen, partner, huishouden en alles wat hierbij komt kijken. Maar iemand van halverwege de dertig en begin veertig zou toch moeten bruisen van de energie. Is dit tegen het einde van de winter niet het geval? Breng dan eens een bezoekje aan de huisarts om bloed te laten prikken. Een gezonde vitamine D waarde ligt tussen de 30 en 150 ng/mL. Zit jouw waarde dicht bij die 30 dan is het verstandig om vitamine D tabletjes te gaan slikken.
Verlaagde weerstand
Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. De actieve vorm van vitamine D, calcitriol haalt calcium uit onze darmen en nieren en zorgt voor een betere botdichtheid. En verkleint de kan op botbreuken. Vitamine D zorgt ook voor een betere spierfunctie. Een tekort aan vitamine D in het lichaam zorgt vaak voor spierkrampen. Vitamine D verkleint ook de kans op diabetes en darmkanker. Er schijnen ook verbanden tussen een trage schildklier en vitamine D te zijn. Al met al een goede reden om te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. En vitamine D zorgt ook voor een betere weerstand. Ben je de laatste tijd aan het kwakkelen? Het zou kunnen liggen aan een vitamine D tekort.
Sombere stemming
Maar wist je ook dat een vitamine D tekort kan zorgen voor een sombere stemming en zelfs depressiviteit? Gelukkig heb ik daar geen last van, al moet ik zeggen dat de vermoeidheid wel zorgt dat ik heel chagrijnig wakker wordt. Ik word na ongeveer 8 tot 9 uur slaap, doodmoe wakker. En zo zie je maar; vitamine D is belangrijker dan je denkt!
Wat als je vitamine D waarde te laag is?
Heb je vage klachten en ben je heel de winter moe en lusteloos? Denk je steeds maar: ‘het gaat wel over!’. Ga dan even langs je huisarts en laat je bloedwaardes controleren. Ik weet dat niet alle huisartsen standaard vitamine D daarin meenemen. Dus geef dit bij je huisarts aan (het maakt niet uit wat je huidskleur is, iedereen kan een vitamine D tekort hebben). Misschien is er iets anders in je lichaam ontregeld, maar het zou heel goed vitamine D tekort kunnen zijn.
Vitamine D kuur
Toen mijn vitamine D waarde extreem laag was kreeg ik een vitamine D kuur. Dit houdt in dat ik één keer per week een ampul van 25.000IE in moet nemen. Echt een stootkuur, want de standaarddosering die je bij de drogist koopt is 400IE. Na 8 weken werd mijn bloed weer geprikt en werd er gekeken wat de vitamine D waarde is. Bij een te lage waarde zou ik er nog een kuur achteraan krijgen. Als mijn waardes wel op norm waren moest ik weer dagelijks vitamine D pilletjes slikken.
Een dubbele dosis voor mij
De huisarts heeft wel aangegeven dat ik dagelijks een dubbele dosis moet slikken, omdat mijn vitamine D aanmaak niet helemaal goed gaat en ik hou het ook niet vast.. Dus dat wordt 800IE ipv 400IE slikken. Ik laat voortaan ieder jaar als de winter begint mijn bloed controleren omdat ik niet weer aan de ondergrens wil zitten aan het eind van de winter. En aan het einde van de winter om te checken of mijn waardes oke zijn.
Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar kijk uit!
Ga nu niet na het lezen van dit artikel zelf aan de slag met een hoge dosis extra vitamine D. Je kan namelijk ook een overdosering aan vitamine D krijgen. Vitamine D plas je namelijk niet uit zoals bijvoorbeeld vitamine C. En een overdosis aan vitamine D is heel gevaarlijk en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Al zal het met de supplementen in de winkel heel erg meevallen en kan je rustig preventief vitamine D slikken.
Heb je het vermoeden dat je vitamine D waarde echt veel te laag is? Ga dan naar de huisarts en laat je door de huisarts adviseren wat voor jou de juiste dosis vitamine D is. En zodra het zonnetje schijnt lekker naar buiten! En nee, smeer je dan niet in met factor 50, want dan heeft het nog geen effect.
Vitamine D is belangrijker dan je denkt
KWF adviseert iedereen om iedere dag in de vroege middag 15 tot 30 minuten in de volle zon te zitten (of lopen). Zorg hierbij dat je gezicht, handen en onderarmen direct zonlicht krijgen (dus zonder zonnebrandcrème). Ga niet langer onbeschermd in de zon zitten, want zodra je verbrandt, heb je weer kans op huidkanker. Dus hou rekening met de zonkracht en jouw huidtype en smeer je op tijd in met een factor die jouw huid beschermd. Laat dat zonnetje maar komen!!
Vitamine D aanvullen met voedingssupplementen? Hier kun je vitamine D kopen.
Zijn jullie ook zo toe aan het zonnetje?
Bronnen: KWF, Diabetesfonds & Vitamine-info
Foto: Adobe Stock
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.